ΚΩΣΤΑΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ |
TROMPE - L'OEIL (ΟΦΘΑΛΜΑΠΑΤΗ)
….Υπήρχε η μανία να ζωγραφίζουν απομιμήσεις μαρμάρων και ξύλων οι αρχαίοι στις διακοσμήσεις τους. Η σκηνή του Θεάτρου της Επιδαύρου φαίνεται πως ήτανε η πρώτη μεγάλη εφαρμογή απομιμήσεως σε σοβά πέτρας ανώμαλης. Η εποχή η ερωτευμένη με τον ρασιοναλισμό ανάγκασε τον Αλκιβιάδη να πάρει τον Αγάθαρχο, να τον κλειδώσει στο σπίτι του χορηγώντας του από μια τρύπα τα απαραίτητα προς το ζειν, για να τον αναγκάσει να κάνει στην κατοικία του την πρώτη διακόσμηση αυτής της τεχνοτροπίας που είχε εφερεθεί για το θέατρο. Και που αργότερα έγινε μόδα κοινή στην Πομπηία κατά το υπόδειγμα των καλλιτεχνών που είχαν κουβαλήσει οι Μακεδόνες άρχοντες της Αντιοχείας, Αλεξάνδρειας και της υπόλοιπης ελληνιστικής ανατολής για την διακόσμηση των παλατιών τους. Βλέπουμε ότι το trompe-l'oeil έχει μιαν ευγενική καταγωγή και αρχαία, πράγμα που δυσκολευόμαστε να το πιστέψουμε νομίζοντας ότι προέρχεται απ'την δυτική αναγέννηση.
Ο Κώστας Χαραλαμπίδης βρήκε τον εαυτό του σ'αυτήν την τεχνοτροπία, όντας έλληνας και εργαζόμενος πιο συχνά στην δύση, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά πως το ελληνικό υπάρχει εκεί που δεν το περιμένουμε, κι ότι το πασίγνωστο ρητό "όλα στην Ελλάδα γίνανε", δεν στερείται αλήθειας. Ονειρευόμαστε πάντοτε μια Ελλάδα αυστηρή και αρχαϊκή, ενώ θεωρούμε την δύση να κολυμπάει μέσα στην παρακμή που εν τούτοις την έμαθε απ'την αρχαία Ελλάδα. Ο Χαραλαμπίδης δεν είναι μόνον ένας δεξιοτέχνης της οπτικής απάτης αλλά συγχρόνως δίνει με ένα τρόπο πρωτότυπο, που φαινόταν άλλοτε ξεπερασμένος, ζωγραφικά και ποιητικά το νόημα της σύγχρονης ελληνικής πραγματικότητας.
Στον χώρο των καλών τεχνών παρατηρείται σήμερα, σε παγκόσμια κλίματα, μια τάση αποκήρυξης του σουρεαλισμού και στροφής προς το κλασσικό πρότυπο και τις αρχικές πηγές. Και υπό αυτή την άποψη, ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο θα μπορούσαν να διαδραματίσουν οι Έλληνες καλλιτέχνες σαν φορείς της πιο αυθεντικής παράδοσης, που αποτελεί πηγή γνήσιας και πληθωρικής έμπνευσης…. |